Moldavië

Witte wijn uit Moldavië kopen? Moldavische wijn is in Nederland zeer onbekend. Dat is begrijpelijk maar eigenlijk onterecht. Want Moldavië is een echt wijnland. Er wordt al duizenden jaren wijn gemaakt. Maar voorlopig gaat het grootste deel naar Moskou. Jammer want enkele Moldavische wijnhuizen leveren een verrassend hoge kwaliteit.

De Moldavische wijnbouw kende een bloeiperiode tijdens het beroemde koningschap van Stefan cel Mare in de 14e en 15e eeuw. Maar haar grootste hoogtepunt bereikte Moldavië In de 19e eeuw Wijnboeren werden actief door de regering ondersteund. Wijnboeren maakten internationaal furore. De reputatie van Moldavië als producent van zeer verfijnde wijnen was gevestigd. Daar is na jaren Sovjet-Unie niet veel van over. Maar Moldavië is langzaam maar zeker op de weg terug. De wijngaarden liggen in een glooiend landschap op dezelfde breedtegraad als de Bordeaux. Ongeveer een tiende deel van het land is ermee bedekt. Geen enkel ander Europees land komt ook maar in de buurt van dit hoge percentage. Het was een ideetje van de voormalige Sovjet-Unie. De Russen onderkenden de potentie van wijnland Moldavië. Ze breidden het aantal wijngaarden flink uit en lieten gigantische wijnkelders aanleggen. Voor 's lands (beroerde) economie is de wijnbouw dan ook een van de belangrijkste sectoren.
Een groot deel van de Moldavische wijn gaat naar Rusland. Daar is Moldavische wijn nog steeds een begrip. De kelders van het Kremlin schijnen nog steeds vol te liggen met prestigieuze Moldavische wijnen. Ten tijde van het communisme was de hoeveelheid weliswaar belangrijker dan de kwaliteit, maar de partijbonzen in Moskou wisten daarop voor zichzelf wel een paar Moldavische uitzonderingen te regelen. Ook naar de buurlanden Roemenië en Oekraïne vinden Moldavische wijnen gretig aftrek.

*Vanaf €50,00 geen verzendkosten! *Uitsluitend leverbaar per 6 flessen! *Levertijd van deze wijn is 4-6 werkdagen!

6,60

*Vanaf €50,00 geen verzendkosten! *Uitsluitend leverbaar per 6 flessen! *Levertijd van deze wijn is 4-6 werkdagen!

6,60
Toont 1 - 2 van de 2 items

Nieuwsbrief