Wilt u witte wijn uit Italië kopen? Wijnland Italië behoort samen met Frankrijk tot de grootste wijnproducerende landen in de wereld. Het land kent een oneindige diversiteit aan druivenrassen. Klimatologisch en geografisch valt het land in te delen in diverse wijnzones, waaronder de Alpen, de Apennijnen en de Dolomieten. Deze doorkruizen het land van noord naar zuid en van oost naar west. Verder speelt de invloed van de zee een grote rol. Het oostelijk deel grenst aan de Adriatische Zee. De Mediterraanse Zee beïnvloedt het westen van Italië.
De geschiedenis van dit familie bedrijf gaat terug tot 1866 toen Valeriano De Stefani begon met het verbouwen van wijnstokken in Refrontolo, op de heuvels tussen Conegliano en Valdobbiadene. Vandaag de dag staat het bedrijf onder hoede van Alessandro De Stefani, de vierde generatie wijnmaker. Onder Alessandro’s leiding heeft het wijnhuis wereldwijd belangrijke stappen gemaakt. Door het opzetten van een distributienetwerk voor de exportmarkt worden de wijnen nu wereldwijd in meer dan 40 landen verkocht. Tevens werkt het wijnhuis volgens biologische en biodynamische principes.
De wijnen van De Stefani komen voor in alle belangrijke Italiaanse wijngidsen. Dat komt mede door de ‘Caranto’ bodem in de wijngaarden. Deze bodem wordt door wetenschappers beschouwd als een van de beste bodems voor wijnbouw. Het is een speciale combinatie van klei, slib en mineralen uit de Dolomieten. De wijngaarden van De Stefani zijn gemiddeld 25 jaar oud en beplant met 8.400 stokken per hectare. Het lage rendement van 450-950 gram per stok zorgt voor complexe wijnen met een diepe concentratie.
Farina is begin 19de eeuw opgericht door de vader van Sandro Farina. Ontstaan uit passie en het verlangen om de enorme potentie in de productie van wijnen van hoge kwaliteit te verspreiden en exploiteren. Farina ligt in San Pietro in Cariano in het hart van de Valpolicella Classica, iets ten oosten van het Gardameer. Sandro werkt al van kleins af aan op het landgoed en vertegenwoordigt daarmee de historische achtergrond, traditie en ervaring van het wijnhuis. Met zijn 74 jaar is hij nog steeds actief in de kelders en het onderhouden van contact met jarenlange klanten. Op dit moment is Farina in handen van Claudio en Elena Farina, de 3de generatie van de familie. De filosofie van Farina richt zich op transparantie. Transparant te zijn in wat ze doen in de wijngaarden en in het wijnhuis en door zichzelf te zijn. Farina is ervan overtuigd dat betrouwbaarheid en eerlijkheid het allerbelangrijkste is om transparant te kunnen zijn. Naast transparantie is ook het team belangrijk. Zonder het team bestaat het bedrijf niet en ook de successen niet. Valpolicella Classica is een van de beste gebieden om kwaliteitswijnen te produceren. In het westen zorgt het Gardameer voor een matiging van het klimaat en houdt het extreme temperatuurverschillen tegen. Rond de wijngaarden liggen heuvels, die zorgen voor perfecte blootstelling aan zonlicht en perfecte ventilatie om schimmel en rot te voorkomen. Het berggebied Monte Baldo zorgt voor een frisse wind, die extreme warmte voorkomt. Ook de bodem speelt een rol in de kwaliteit van de wijnen. De mix van kalksteen en klei geeft een natuurlijke structuur en stevig karakter aan de typische rode wijnen uit de regio. Dit alles komt de rijping van de druiven ten goede.
De wijngaarden van Farina beslaan 45 hectare, 10 hectare in eigendom van Farina en 35 hectare van wijnboeren die voor Farina werken. Sommige wijngaarden liggen op vlakke gronden, anderen op speciale locaties in de heuvels op ongeveer 300 meter hoogte. De wijngaarden in de heuvels zorgen voor de beste druiven om kwaliteitswijnen te maken. De vintage wijnen worden gemaakt van deze druiven en alleen in de jaren waarin alle condities perfect zijn. Farina teelt in hun wijngaard
Femar Vini is in 1970 opgericht door Armando Merge. Het wijnhuis bevindt zich in het zuiden van Italië, net buiten Rome. Femar Vini werd tijdens de oprichting volledig gerenoveerd. Inmiddels heeft Armando’s zoon Felice de familietraditie opgevolgd als wijnmaker. Felice heeft zijn eigen kenmerkende stijl van wijn maken kunnen ontwikkelen door te experimenteren met nieuwe, revolutionaire processen, welke hebben geleid tot Femar Vini’s huidige kwaliteitsniveaus. De filosofie van het wijnhuis betreft de voortdurende zoektocht naar de beste kwaliteitswijnen uit Zuid-Italië. Deze regio stond vroeger bekend om veel eenvoudige wijnen, maar tegenwoordig om frisse en fruitige wijnen die perfect aansluiten bij de smaak van de moderne consument.
Puglia, de hak van de Italiaanse laars, stond van oudsher bekend als een regio waar enorme volumes aan wijn werden geproduceerd. Vandaar de naam 'wijnkelder van Europa'. Tegenwoordig is dat niet meer van toepassing. De wijnboeren gebruikten hun kennis om over te stappen op krachtige topwijnen en maakten het geheel af met het bekende Italiaanse gevoel voor design. Dit geldt vooral voor het label Epicuro.
Femar Vini beschikt zelf over ongeveer 40 hectare aan wijngaarden, maar kan ook rekenen op druiven en wijnen van bijbehorende wijnbouwers. De wijngaarden liggen in het zuidelijke deel van Italië en op Sicilië. Het klimaat in deze regio is uitermate geschikt voor het produceren van zeer hoogwaardige wijnen. Dit resulteert, in combinatie met het Italiaanse gevoel voor design, in prachtige wijnen uit 'La Bella Italia'.
De wijngeschiedenis van de familie Zamò begon in 1978. Voor die tijd was er wel liefde voor wijn, maar die werd uitgeleefd in de osteria, het restaurant, van de familie, in het plaatsje Manzano. Dat veranderde toen Tullio Zamò vijf hectare wijngaarden kocht op de hellingen van Rocca Bernarda, een van de beste plekken voor wijnbouw, in het hart van de Colli Orientali. Jaren van hard werken volgden om wijnen te maken van hoge kwaliteit. Het grote succes volgde na ruim tien jaar. De Ronco dei Rosetti 1988 was de eerste rode wijn uit Friuli die met drie glaasjes werd onderscheiden in de belangrijke wijngids, de Gambero Rosso. Voor Tullio Zamò was dit de aanleiding om nog een tandje bij te zetten in zijn zoektocht naar de hoogste kwaliteit. Hij zocht daarvoor samenwerking met de internationaal vermaarde oenoloog Franco Bernabei. Bovendien kocht hij nog vijf hectare wijngaarden bij op de heuvels van Ronchi di Buttrio. De reputatie van het domein groeide met het jaar, zeker toen ook Ronco dei Rosetti voor de jaargangen 1992 en 1994 met drie glaasjes werd bekroond.
Voor Tullio Zamò, die in het bedrijf inmiddels steun had gekregen van zijn zoons Pierluigi en Silvano, was dit het sein het bedrijf verder uit te breiden. Ze kochten nog een 15 hectare aan in de subzone Rosazzo, en huurden er tien hectare bij, zodat ze in totaal over 35 hectare wijngaarden konden beschikken. De laatste aankoop dateert uit 2001, toen nog eens twee hectare in Rosazzo aan het bezit werden toegevoegd. Het ging hierbij om een wijngaard op een van de beste heuvels van de streek, die helemaal werd herplant met de druiven waarmee het bedrijf een grote faam heeft gevestigd: Tocai Friulano en Pignolo. In 2004 kon hij in productie worden genomen. Uiteraard moest ook de kelder worden aangepast, een klus die in 1999 werd geklaard. Daarmee beschikt de familie in de kelder over de modernste technieken. Belangrijk is de aanwezigheid van veel gistingsvaten in allerlei soorten en maten. Daarmee kunnen de druiven van alle percelen en ook alle verschillende druiven apart worden vergist tot wijn. Een belangrijke stap naar nóg meer kwaliteit.
Marchesi di Barolo is gelegen in het dorpje Barolo, met uitzicht over het kasteel van Marquis Falletti. Het is een wijnhuis met ongeveer 110 hectare aan wijngaarden en een productie van 1.500.000 flessen wijn per jaar waaronder Barolo, Barberesco, Nebbiolo d'Alba, Gavi en Moscato d'Asti. Door de grote toename van de productiviteit en goede strategie is het bedrijf hard gegroeid de afgelopen jaren.Niet in de laatste plaatsdankzij de overtuiging en toewijding van de medewerkers die zorgen voor een onbetwistbare kwaliteit van de wijnen.
Het bedrijf Masca del Tacco werd in 2010 opgericht door Armando en Felice Mergè, maar de oorsprong van de wijngaarden zijn veel ouder. In 1949 in ‘Cantina di Erchie’ is namelijk de familie Laviano geboren. De verwerking van het land wordt sinds 1949 door dezelfde familie gedaan. Ze verzamelen de druiven met de hand en stoppen alle liefde voor het gebied in het eindproduct.
In het hart van het Barolo-gebied ligt Azienda Agricola Molino. Een echt familiebedrijf waarin “Papa” Mauro wordt bijgestaan door zoon Matteo en dochter Martina. Hoewel het domein ‘slechts’ 15 hectare groot is, beschikken zij over een aantal topwijngaarden, waaronder één van de hoogst geclassificeerde crus uit de Barolo: ‘Vigna Conca’. Deze staat bekend als één van de meest verfijnde van La Morra.
De Molino’s hebben een bescheiden en innemend karakter wat zich vertaalt in de wijnen: ze pakken je in en doen je op je gemak voelen. Ze boeien, maken nieuwsgierig zonder opdringerig te zijn. Naast Barolo’s van beroemde cru’s maken ze ook een Barbera d’Alba, Dolcetto en Roero Arneis. Wijnen om geen genoeg van te krijgen!
Mocavero is een van de uitstekende wijnbedrijven die we vinden in de provincie Salerno. Het huis heeft zijn wortels in de traditie van het wijn maken van de streek, maar staat ook met één been in de moderne tijd. Deze combinatie staat borg voor zorgvuldig gemaakte, traditionele wijnen met een moderne toets. Het bedrijf werd in 1950 opgericht door Tommaso Congedo. Hij bouwde het in de loop der jaren op samen met zijn neef (oomzegger), Pietro Mocavero. Deze was verantwoordelijk voor de vernieuwing van de wijngaarden en de aanpassing van de kelder aan de moderne techniek. Pietro Mocavero heeft twee zoons, Francesco en Marco, die zijn werk sinds 1987 geleidelijk hebben overgenomen. Francesco heeft de leiding over het bedrijf, zijn broer Marco is verantwoordelijk voor de wijnproductie. Daarmee is op dit moment de derde generatie van de familie verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van dit familiebedrijf in Monteroni di Lecce, in het hartje van de regio Salerno. Er wordt een fraaie serie wijnen gemaakt, die en verbintenis vormt tussen de traditie van de streek en de moderne wijncultuur. Bij de rode wijnen en de rosé heersen de klassieke, bekende druiven van de streek: Negroamaro, Montepulciano, Malvasia Nera en Primitivo. Een bewuste en belangrijke keuze voor de authenticiteit van de grote wijnen en druiven van deze streek. Wit wordt hier gemaakt van de eigentijdse, uit Frankrijk afkomstige Chardonnay.
De broers Mocavero hebben zich toegelegd op een steeds verdere verbetering van de kwaliteit van de wijnen. De druiven zijn afkomstig van veelal oudere wijngaarden en worden geplukt als ze perfect rijp zijn. Geleidelijk zijn er ook een paar echte topwijnen bijgekomen in het assortiment, zoals de fraaie Puteus. De wijnen zijn zonder uitzondering mooi krachtig en intens van karakter, waarbij het fruit echter ook nadrukkelijk aanwezig is. Prachtige, diepgekleurde wijnen, ware visitekaartjes van het nieuwe Puglia.
Het huis Pio Cesare is een van de klassieke producenten van de streek. Gevestigd in Alba, de ‘wijnhoofdstad’ van deze regio, en opgericht in 1881 door Cesare Pio. Zijn naam is in omgekeerde volgorde behouden gebleven als de naam van dit handelshuis en familiebedrijf. Het is nog altijd in familiehanden, want aan het hoofd staat Pio Boffa, de achterkleinzoon van de oprichter. Hij zet het werk van de familie op een uitstekende wijze voort, en is intussen ook verantwoordelijk voor een aantal moderniseringen en veranderingen bij dit fraaie, traditionele bedrijf. Zo is Pio Cesare van huis uit altijd een handelshuis geweest, dat de druiven op contract betrok bij wijnboeren uit de streek. Dat is ook een gangbare praktijk in deze streek, die vele kleine wijnboeren telt met kleine lapjes wijngaard, die altijd bereid zijn hun druiven te verkopen aan een van de handelshuizen. Wat dat betreft lijkt de streek wel een beetje op de Bourgogne, met al die verschillende wijngaarden, elk met een eigen naam, onderverdeeld in kleine stukjes wijngaard, die allemaal in het bezit zijn van een andere wijnboer. Pio Boffa heeft besloten dat het voor de kwaliteit van de wijnen een goede zaak is om ook zelf wijngaarden in bezit te hebben. In de loop der jaren heeft hij dan ook een aantal wijngaarden aangekocht, vooral in de befaamde gebieden Barolo en Barbaresco. Het wijngaard bezit is inmiddels 45 hectare groot, en brengt een paar van de mooiste wijnen van het huis voort, met als toppers een paar aparte wijngaard-cuvées. Deze worden alleen op de markt gebracht in de goede jaren. Ook bij het wijn maken zijn de nodige veranderingen doorgevoerd. Hierbij is gekozen voor een zeer terughoudende vinificatie, waarbij de wijn zoveel mogelijk met rust wordt gelaten, dus met zo min mogelijk ingrepen. Elke wijn krijgt de individuele behandeling die bij die betreffende wijn het beste past, met een kortere of langere gisting op de schillen, al of niet gevolgd door een klassieke rijping op Slavonisch eikenhout, het traditionele hout van de streek. Het levert wijnen op met een klassieke finesse, uitgebalanceerde en complex, waardige vertegenwoordigers van deze bijzondere wijnstreek.
Om van onze wijn te spreken, beginnen we uit ons land, welke wij liefdevol bewerken in de Emilia Romagna. In dit gebied in Noord Italië cultiveren wij onze wijngaarden en onze kelders, in de Bidente vallei. Hier leven we elke dag, in de geest van deze
genereuze land, lekker en vriendelijk. Al bijna een eeuw lang beheerst de productie van wijn, met zijn ritmes ons leven, maar in de loop der jaren hebben we ook gekozen om de kwaliteit van de productie met de technologie te waarborgen
van de laatste generatie. Dit heeft ons in staat gesteld om het ontwikkelen en implementeren van een visie op de uitgebreide onderneming, die we nu in staat om te exporteren
onze wijnen op de tafels in de hele wereld en bestrijkt de gehele keten van de productie. Van de wijngaard tot het glas.
ONZE WIJN IS IN DE GEEST VAN ROMAGNA: HET CONCENTREERT ZICH IN DE ESSENTIE VAN EEN LAND DAT LEEFT VAN GEZELLIGHEID.
Alles begon bij Poggio Le Volpi in 1920, toen Manlio Mergè zijn productie van wijn en olie begon. Zijn passie voor het land wordt eerst doorgegeven aan zijn zoon Armando en vervolgens aan zijn kleinzoon Felice. Beide transformeren de droom van grootvader Manlio in werkelijkheid, en stichtten in 1996 de boerderij Poggio le Volpi in Monte Porzio Catone. Dit is een gebied van vulkanische oorsprong, daarom is het inherent vruchtbaar. Poggio le Volpi vertegenwoordigt het eerste bedrijf keerpunt van het familiebedrijf.
Als Armando de Monte Porzio Catone-productie en de transformatie van het bedrijf van lokaal naar nationaal bedrijf startte, werd Felice, naar aanleiding van de zakelijke neigingen van zijn vader, oenoloog die het bedrijf leidde naar de kring van de meest interessante wijnproducerende bedrijven in termen van productie in de regio Lazio, waarbij een hoge waardering wordt bereikt door de nationale en internationale nichewijnliefhebbers. Felice Mergè cultiveert een moderne en gevarieerde wijntraditie, typerend voor eclectische en ambitieuze mensen, net als Manlio en Armando Mergé.
Sinds 1920 gaat het verhaal van Mergè over territorium, passie en kwaliteit.
Het wijnhuis Sacchetto is een van de exponenten van de moderne wijnschool van Veneto, met een belangrijke productie in IGT-wijnen. Het bedrijf bevindt zich in het stadje Trebaseleghe, op het punt waar de provincies Treviso, Padua en Venetië samenkomen. Het bedrijf werd in de jaren twintig van de afgelopen eeuw opgericht door Sisto Sacchetto als een handel in wijnstokken en een faciliteit om wijn te maken. Pas in de jaren tachtig veranderde dat, toen zijn zoon Filiberto, die er een echt wijnbedrijf van maakte, met een eigen productie. Het huis is wel een handelshuis gebleven, dat wijnen betrekt uit niet alleen Veneto, maar ook uit Friuli. Niet alleen Filiberto, maar ook zijn zoon Paolo houdt zich bezig met de wijnselectie. Zij doen dit met veel respect voor het land en de tradities. Alle wijnen gaan naar het wijnbedrijf in Trebaseleghe, waar ze verder worden opgevoed, verzorgd en gebotteld. Er wordt een zeer uitgebreide serie wijnen gemaakt, op basis van verschillende druiven uit meerdere streken. In Veneto onder andere Chardonnay en Pinot Grigio, maar ook bijzondere rode wijnen op basis van meerdere druiven, zoals Cabernet-Sauvignon, Merlot, maar ook de lokale druif Raboso. In Friuli wijnen op basis van onder andere Pinot noir, Sauvignon, Cabernet en Merlot. Bovendien is Sacchetto een grote producent van mousserende wijnen, van veel heerlijke Prosecco tot krachtige Spumante.Het huis legt zich toe op een moderne manier van wijnmaken, met respect voor traditie. In de kelder zijn de nodige moderniseringen doorgevoerd, om wijnen te maken met fruit en een zuiver en fris karakter. En bovenal tonen ze het karakter van de druiven waarvan ze gemaakt zijn, omdat deze optimaal in hun waarde worden gelaten. De wijnen worden vervolgens gebotteld op fraai uitgevoerde flessen, met een uitstraling die hun kwaliteit waardig is.
Midden in de Siciliaanse heuvels, ten zuidoosten van Palermo, bevindt zich een van de bekendste wijnhuizen van Sicilië, Regaleali. Op het eerste gezicht ogen de heuvels hier in het binnenland dor en droog. Eenmaal bij het landgoed van de familie Tasca d’Almerita gearriveerd, waan je je in een oase. Het landgoed strekt zich uit over 500 hectare, waarvan er 320 zijn gereserveerd voor de wijnstok. Hier zorgt een bijzonder irrigatiesysteem voor het broodnodige water. Het is de enige mogelijkheid om hier druiven te laten groeien. De wijnbouw heeft hier een verrassend lange geschiedenis. De druivenstok werd hier al meer dan honderd jaar geleden succesvol geïntroduceerd. De sleutel tot het succes ligt vooral in de hoogte van de wijngaarden. Aan zee koelt het in dit klimaat ’s nachts niet af. Hier in de bergen, op een hoogte van 450-700 meter boven de zeespiegel, is dat heel anders. Het is hier ´s nachts aangenaam fris. De nachtelijke afkoeling levert druiven op met bijzondere fruitaroma’s.
De wijnen van de familie komen op de markt onder de naam Regaleali, de historische naam van deze streek. Men beroemt zich op het bezit van een eigen, inheems druivenras, de tasca-druif. Daarnaast worden voor de wijnen veelal andere druiven van het eiland gebruikt, zoals de in populariteit groeiende Nero d’Avola. Een logische keuze, omdat juist de druiven van het eiland zelf het beste bestand zijn tegen het hete en droge klimaat. Maar om echt bekend te worden is meer nodig. Dat besefte men hier maar al te goed, zodat halverwege de jaren tachtig werd besloten twee internationaal bekende druiven aan te planten: Chardonnay voor wit en Cabernet-Sauvignon voor rood. Met aparte wijnen op basis van deze in 1985 aangeplante druiven werd internationaal furore gemaakt. Daarna wist men ook naam te maken met de producten op basis van de eigen druiven –gelukkig maar. De reputatie van Regaleali was gevestigd. Terechte erkenning voor dit bijzondere domein, dat moderne druiven en dito vormen van wijn maken perfect weet te combineren met traditie, voortvloeiend uit een overlevering van meer dan 150 jaar.
Aan het begin van 1900 trok de passie voor wijn Antonio Ulisse naar een unieke plek: Contrada San Polo, op het platteland buiten de stad Crecchio in de regio Abruzzen. Het is een gebied gekenmerkt door wijnbouw gelegen tussen de Majella berg en de Adriatische zee. De twee kleinzonen Antonio en Luigi Ulisse wilden de continuïteit van de familieboerderij verzekeren en werden verliefd op het landgoed, dat een enorm potentieel bleek te hebben voor de creatie van voortreffelijke wijnen. Zij geloofden dat het potentieel van echte kwaliteitswijnen in de regio Abruzzen nog niet volledig was benut. Op zoek naar absolute kwaliteit, op het gebied van wijnbouw in de Abruzzen, werd nieuw oenologisch pad ingeslagen. Om dit doel te bereiken was de juiste plaats, de juiste tijd en waren de beste mensen nodig. In samenwerking met Marco Falco, één van de beste wijnmakers van Italië, is in 2006 Tenuta Ulisse opgericht. Elk glas van de wijn van Tenuta Ulisse is een reis, een ervaring, die verbaast, en een visie. "We zijn vastbesloten om de meest expressieve en unieke terroirs van de Abruzzen te gebruiken om uitstekende kwaliteitswijnen uit de Abruzzen te creëren". Het wijnhuis wordt beschouwd als een van de meest geavanceerde en innovatieve van Italië en heeft een zeer moderne draai gegeven aan wijnen gemaakt van oude, inheemse druivensoorten zoals Montepulciano d'Abruzzo, Passerina en Cococciola.
*Vanaf 50,00 geen verzendkosten! *Uw bestelling wordt binnen 2-3 dagen verzonden
*Vanaf 50,00 geen verzendkosten! *Uw bestelling wordt binnen 2-3 dagen verzonden!
*Vanaf 50,00 geen verzendkosten! *Uw bestelling wordt binnen 2-3 dagen verzonden!
*Vanaf 50,00 geen verzendkosten! *Uw bestelling wordt binnen 2-3 dagen verzonden!
*Vanaf 50,00 geen verzendkosten! *Uw bestelling wordt binnen 2-3 dagen verzonden!
*Vanaf 50,00 geen verzendkosten! *Uw bestelling wordt binnen 2-3 dagen verzonden!
*Vanaf 50,00 geen verzendkosten! *Uw bestelling wordt binnen 2-3 dagen verzonden!
*Vanaf 50,00 geen verzendkosten! *Uw bestelling wordt binnen 2-3 dagen verzonden!
*Vanaf 50,00 geen verzendkosten! *Uw bestelling wordt binnen 2-3 dagen verzonden!
*Vanaf 50,00 geen verzendkosten! *Uw bestelling wordt binnen 2-3 dagen verzonden!
*Vanaf 50,00 geen verzendkosten! *Uw bestelling wordt binnen 2-3 dagen verzonden!
*Vanaf 50,00 geen verzendkosten! *Uw bestelling wordt binnen 2-3 dagen verzonden!